‘Overmoedige man doet het beter in de liefde’

Onderzoek wijst erop dat mannen die hun eigen aantrekkelijkheid overschatten, vaker scoren.

De onderzoekers baseren hun conclusies op een experiment onder bijna honderd mannen en 103 vrouwen. De proefpersonen moesten eerst aangeven hoe aantrekkelijk ze zelf dachten dat ze waren. Ook werd er gekeken hoe graag ze op korte termijn seks zouden willen hebben. Vervolgens mocht elke proefpersoon vijf mensen van het andere geslacht ontmoeten tijdens een soort speeddate. Na elke ‘date’ gaven de proefpersonen aan wat ze van de ander vonden (hoe aantrekkelijk was hij/zij en zouden ze met hem/haar het bed in willen duiken?).

Resultaten
De resultaten zijn tamelijk eenduidig. Mannen die graag op bijzonder korte termijn met een dame het bed in wilden duiken, overschatten de interesse die een vrouw in hen zou hebben, vaker. En hoe aantrekkelijker een vrouw in de ogen van een man was, hoe meer hij ervan overtuigd was dat zij hem ook zag zitten. Maar er zijn opmerkelijkere resultaten. Zo bleken mannen die dachten dat zij heel aantrekkelijk waren ook vaker te denken dat een vrouw ze aantrekkelijk vond. Mannen die in de ogen van de vrouwen echt aantrekkelijk waren, overschatten de interesse van de vrouw juist niet. Ook over de vrouwen konden de onderzoekers conclusies trekken: zij onderschatten de belangstelling die mannen in ze hadden meestal.

WIST U DAT…

…een lange relatie drugs minder effectief maakt?

Overmoedig is goed
Mannen die door vrouwen als aantrekkelijk worden ervaren, overschatten de belangstelling van de vrouw in hen dus niet. Maar opvallend genoeg is dat niet per se een goede zaak. Sterker nog: de overmoedige mannen lijken in dit verhaal een evolutionair streepje voor te hebben. Onderzoeker Carin Perilloux legt uit. “Er zijn twee manieren waarop je als man de fout in kan gaan. Of je denkt: ‘Wauw, die vrouw is echt geïnteresseerd in mij’ en dat blijkt dan niet het geval te zijn.” Dat heeft gevolgen: het is gênant en kan even een klap in het gezicht zijn. “De andere fout: ze is geïnteresseerd en hij mist dat. Hij mist dan een mogelijkheid om seks te hebben.” En dat is nog veel ernstiger dan zo’n gênant moment, want daarmee loopt de man ook een kans op nageslacht mis. De onderzoekers gaan er dan ook van uit dat mannen die denken dat ze een kans maken (ook al is dat niet het geval) vaker succes hebben dan mannen die dat risico niet nemen.

Tip
Perilloux denkt mannen en vrouwen op basis van haar onderzoek nog wel wat tips mee te kunnen geven. Vrouwen moeten communiceren en gewoon zeggen wat ze vinden. En mannen? Hoe sterker zij zich tot een vrouw aangetrokken voelen, hoe groter de kans is dat ze haar interesse verkeerd hebben ingeschat.

Het volledige onderzoek naar interpretatie van signalen is terug te vinden in het blad Psychological Science.

Bronmateriaal

"All It Takes is a Smile (For Some Guys)…" - Psychologicalscience.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Kara (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd