Mark Twains rauwe kant in uitgelekte memoires

In november verschijnt een biografie van Mark Twain, honderd jaar na het overlijden van de beroemde schrijver. Wat kunnen wij verwachten? Heel veel! Seks, politiek, humor en filosofie. “Dit document laat een andere kant zien van Mark Twain”, vertelt historicus Laura Trombley. “De meeste mensen zien hem als een deftige Victoriaan, maar die impressie krijgen mensen niet van hem na het lezen van zijn nieuwe biografie.”

De auteur van boeken als ‘Tom Sawyer’ en ‘De avonturen van Huckleberry Finn’ liet na zijn dood 5.000 pagina’s onbewerkte tekst achter. De ongeveer 500.000 woorden zijn opgenomen in een trilogie van drie volumes.

Waarom wachtte Mark Twain zo lang met het uitbrengen van het boek. “Sommigen denken dat hij vrijuit wilde praten over zaken als religie en politiek”, beweert de krant The Independent. “Anderen beweren dat hij zich op deze manier geen zorgen hoefde te maken over het beledigen van vrienden.”

De autobiografie gaat over een liefdesaffaire met zijn secretaresse, Isabel van Kleek Lyon. In het document noemt Twain haar een ‘slet’. Volgens de auteur probeerde Van Kleek Lyon hem te verleiden.

Nieuwsgierig geworden naar het eindresultaat? De eerste volume verschijnt eind dit jaar.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd