Man spendeert meer als vrouwen schaars zijn

Nieuw onderzoek wijst erop dat een schaarste van vrouwen ertoe leidt dat mannen meer geld gaan uitgeven.

Dat concluderen wetenschappers van de universiteit van Minnesota. Ze baseren hun conclusies op een uitgebreid onderzoek.

Dieren
Wanneer dieren weten dat het vrouwelijk geslacht in de minderheid is en het dus lastig zal zijn om een vrouwtje aan de haak te slaan, dan worden ze competitiever. Ze gaan veel sneller de competitie met anderen aan in de hoop toch een vrouwtje te krijgen. De onderzoekers vroegen zich af hoe dat onder mensen zat en zetten een experiment op.

Experiment
Proefpersonen kregen nieuwsartikelen voorgelegd waarin stond dat in hun leefgebied veel meer mannen of veel meer vrouwen woonden. Daarna moesten ze aangeven hoeveel geld ze elke maand zouden willen sparen en hoeveel ze elke maand met creditcards zouden willen lenen. De mannen die net gelezen hadden dat vrouwen in hun leefgebied schaars waren, waren minder van plan om te sparen. Zij gaven aan gemiddeld 42 procent minder geld apart te willen leggen dan de mannen die dachten dat er veel vrouwen in hun leefgebied woonden. Ook gaven deze mannen aan meer geld uit te willen geven: gemiddeld 84 procent meer.

WIST U DAT…

…niet alleen lekker eten, maar ook geld ervoor kan zorgen dat het water ons in de mond loopt?

Foto
In een tweede onderzoek kregen proefpersonen foto’s te zien waarop of meer mannen of meer vrouwen of evenveel mannen en vrouwen te zien waren. Daarna konden de proefpersonen kiezen. Of nu 20 dollar ontvangen of een maandje wachten en dan 30 dollar ontvangen. De mannen die foto’s zagen waarop vrouwen schaars waren, gingen veel sneller voor de 20 dollar, zo meldt het blad Journal of Personality and Social Psychology. “Economen vertellen ons dat mensen beslissingen maken door goed over hun keuze na te denken,” vertelt onderzoeker Bladas Griskevicius. “En dat we niet zoals dieren zijn. Nu blijkt dat we veel gemeen hebben met andere dieren.”

Analyse
De resultaten worden onderschreven door een grondige analyse. De onderzoekers zochten uit hoeveel mannen en vrouwen er in 120 Amerikaanse steden woonden en keken vervolgens naar de uitgaven van single mannen in die steden. De single mannen die in een stad woonden waar relatief weinig vrouwen woonden, hadden hogere schulden en meer creditcards. In een persbericht illustreren de onderzoekers dat met een pakkend voorbeeld. Ze bestudeerden de plaatsen Columbus en Macon. Deze plaatsen liggen nog geen 160 kilometer uit elkaar. In Columbus is voor elke 1.18 mannen één single vrouw te vinden. In Macon is de verhouding anders: er is één single vrouw voor elke 0.78 mannen. Gemiddeld hadden mannen in Columbus een bijna 3500 dollar hogere schuld dan in Macon.

De onderzoekers achterhaalden natuurlijk ook hoe vrouwen tegen de situatie aankeken. Wanneer vrouwen denken dat er meer mannen in hun leefgebied wonen dan vrouwen dan gaan ze er direct vanuit dat de mannen ook meer geld besteden aan een diner, sieraden, enzovoort.

Bronmateriaal

"A Scarcity of Women Leads Men to Spend More, Save Less" - UMN.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Dave 77459 (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd