Man met breed gezicht roept egoïstische reacties op

breed

Uit eerder onderzoek bleek dat mensen met een breed gezicht als agressiever en onbetrouwbaarder werden gezien. Nieuw onderzoek toont nu aan dat anderen zich egoïstisch opstellen naar mensen met een breed gezicht toe. En daardoor gaan de mensen met een breed gezicht zich gedragen naar het beeld dat anderen van ze hebben: onbetrouwbaar en agressief.

De onderzoekers verzamelden een aantal proefpersonen en gaven ze de opdracht om gegeven punten te delen met een partner. De proefpersonen met een relatief breed gezicht deelden egoïstischer: ze hielden meer voor zichzelf. In een tweede experiment kregen mensen foto’s te zien van andere mensen met wie ze zogenaamd punten moesten delen. De proefpersonen die foto’s zagen van mannen met brede gezichten stelden zich egoïstischer op en hielden dus meer punten voor zichzelf. In een derde experiment kregen proefpersonen te horen hoe hun partner de punten verdeeld had alvorens ze zelf punten mochten gaan verdelen. Mensen die hoorden dat hun partner egoïstisch was geweest, stelden zich ook egoïstisch op.

Wat kunnen we hier nu uit concluderen? Ten eerste suggereert het onderzoek dat het egoïsme van mensen met een relatief breed gezicht niet alleen het resultaat is van biologische factoren. “Dit onderzoek laat duidelijk zien dat ook sociale factoren een rol spelen,” stelt onderzoeker Michael Haselhuhn. Mensen verwachten dat iemand met een breed gezicht zich egoïstisch zal gedragen, dus behandelen ze diegene bij voorbaat ook al slecht. Daardoor gaat die persoon met het brede gezicht zich automatisch ook zo gedragen als de andere mensen verwachten.

Een andere conclusie die we uit het onderzoek kunnen trekken, is dat mensen die gemeen behandeld worden, in veel gevallen ook anderen gemeen zullen gaan behandelen.

Bronmateriaal

"Wide-faced Men Make Others Act Selfishly" - UCR.edu
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van UCR.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd