Machtige ALMA-telescoop levert eerste foto af

Eén van de krachtigste telescopen ter wereld heeft de ogen geopend en een eerste foto gemaakt. Het resultaat? Verbluffend!

Het gaat om de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA). De telescoop is het resultaat van een samenwerking tussen tal van landen. Het is de krachtigste telescoop in zijn soort.

Antennestelsels
En dat wordt ook zichtbaar nu de telescoop een eerste foto heeft afgeleverd. ALMA legde het samensmelten van twee sterrenstelsels vast. Het is een prachtige foto geworden. De foto is nog indrukwekkender als u bedenkt dat de telescoop nog lang niet helemaal af is. Slechts een derde van de 66 radioantennes van de telescoop werken op dit moment. “Zelfs in dit zeer vroege stadium presteert ALMA al beter dan alle andere submillimeterarrays,” merkt Tim de Zeeuw namens ESO – één van de partners in dit project – op.

Dit is de eerste foto die ALMA maakte. De foto bovenaan dit artikel is opgebouwd uit waarnemingen van ALMA en Hubble. Foto: ESO.org

Eerste foto
De eerste foto die ALMA aflevert, is gemaakt met behulp van twaalf antennes en is de beste submillimeter-opname die ooit van de Antennestelsels is gemaakt. ALMA slaagt erin om de wolken van dicht en zeer koud gas vast te leggen.

We mogen ongetwijfeld in de toekomst nog veel meer moois van ALMA verwachten. De telescoop kan de koudste en verste objecten ooit vastleggen en gaat dan ook vast heel veel nieuwe ontdekkingen doen.

Bronmateriaal

"ALMA opent zijn ogen en maakt zijn eerste opname" - Astronomie.nl
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van de site ESO.org).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd