Size matters voor de rosse woelmuis

Size matters voor rosse woelmuizen. De meest dominante mannetjes blijken ook de breedste penisbotten te hebben.

Dat blijkt uit een onderzoek dat verschijnt in het blad Behavioural Ecology and Sociobiology. De wetenschappers bestudeerden het gedrag van de rosse woelmuis toen ze ontdekten dat de dominante mannetjes over het algemeen een breder penisbot hadden.

Dominant
De mannetjes met een breder penisbot deden veel meer moeite om een vrouwtje aan te trekken. Voor de onderzoekers is dit het bewijs dat deze mannetjes van de dominante soort waren.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs een onvermoeibare muis hebben gecreëerd?

Breder
De geslachtsdelen van de dominante mannetjes zijn niet per se langer, maar wel breder. Het mannetje met de meest indrukwekkende edele delen, beschikte over een penis die 1,7 millimeter breed en 4,5 millimeter lang was.

Beter
Waarom de dominante mannetjes een breder penisbot hebben, is onduidelijk. Mogelijk vergroot het hun kansen op succes. Vrouwtjes moeten fysiek gestimuleerd worden om eicellen los te laten. Wellicht slagen de mannetjes met een breder penisbot daar beter in.

Het onderzoek is belangrijk. Mensen hebben geen penisbot, maar veel andere zoogdieren wel. De functie ervan is nog steeds onduidelijk. Dit soort onderzoeken kan daar mogelijk uiteindelijk duidelijkheid over verschaffen.

Bronmateriaal

"Penis size does matter for bank voles, says study" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Sergey Yeliseev (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd