Machine transformeert plastic in olie

Een Japanse uitvinder heeft een manier gevonden plastic te transformeren in olie. Handig, zo heeft u minder afval (bijv. plastic zakken) en krijgt u ook nog eens gratis brandstof. Akinori Ito’s recyclemachine verhit plastic, waarna de dampen condenseren in ruwe olie. De machine is klein genoeg om een plekje te geven in huis of op het werk.

Ito’s machine verandert één kilo plastic in 125 gram olie. Daarvoor gebruikt het apparaat slechts één kilowattuur energie. De ruwe olie kan gebruikt worden in sommige generatoren. Ook kan de olie gefilterd worden, waarna er petroleum ontstaat.

Er is één nadeel: het apparaat kost circa 10.000 dollar (circa 7.400 euro). Oftewel: er zijn heel erg veel plastic zakken nodig om winst te maken. Toch vermoedt Ito dat zijn apparaat in de loop van de jaren goedkoper wordt.

De machine van Ito is niet de eerste recyclemachine. Zo verwerkt de Envion Oil Generator jaarlijks 10.000 ton plastic afval. Duizend kilo (één ton) afval resulteert in drie tot vijf vaten ruwe olie. Toch is deze machine te groot om in een huiskamer te plaatsen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd