ESA’s Kepler-vrachtschip in een goede baan om de aarde

ESA’s Automated Transfer Vehicle 2 bevindt zich in een goede baan om de aarde. Dit meldt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA op haar website. De ATV-2 – met de bijnaam Johannes Kepler – werd gisteravond gelanceerd vanaf ruimtevaartbasis Kourou in Frans-Guyana. Het is de eerste keer dat dit vrachtschip een flinke lading naar het ruimtestation vervoert.

In 2008 werd de allereerste ATV gelanceerd, maar dit vrachtschip had nog weinig lading aan boord. Het ging namelijk om een proefvlucht. Kepler neemt daarentegen 7,5 ton goederen, brandstof en zuurstof mee. Daarnaast zal de ATV-2 tijdelijk als ISS-module fungeren, waardoor astronauten meer leefruimte hebben. Ook verhoogt de ATV-2 de baan van het ruimtestation door een deel van zijn brandstof te verbranden.

Als alles goed gaat, dan koppelt Kepler op 24 februari aan het ruimtestation. In juni vindt de afkoppeling plaats. Het vrachtschip is dan volgeladen met afval en zal verbranden in de aardse atmosfeer.

De lancering gaat de boeken in als de 200ste lancering van een Ariane-raket. Dit betekent dat er de afgelopen 32 jaar gemiddeld zo’n zes a zeven Ariane-raketten per jaar zijn gelanceerd. Hieronder een video van de lancering van gisteravond.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd