Wat wordt het? Een jongen of een meisje? Het is een kwestie van geluk. Of toch niet helemaal? Cees Mulder legt uit.
Het is de meest gestelde vraag aan een zwangere vrouw: ‘Wat wordt het? Een jongetje of een meisje?’ Een rare vraag, want het geslacht van het ongeboren kind ligt allang vast. Zodra de kern van de zaadcel versmelt met de kern van de eicel is het geslacht van het kind bepaald. Heeft de vader met zijn zaadcel een X-chromosoom gegeven, dan is het een meisje, met een Y-chromosoom een jongetje. Daar doe je als vader of moeder helemaal niets aan, de kans is fifty-fifty. Hoewel…
Volle maan
Het Y-chromosoom is iets kleiner en dus iets lichter dan het X-chromosoom. Een zaadcel met een Y-chromosoom heeft dus een iets grotere kans om eerder bij de eicel aan te komen en met deze te versmelten. Dit is de reden dat er meer jongetjes dan meisjes worden geboren op de wereld. Wilt u graag een meisje krijgen? Dan zou u volgens de vele huis- tuin- en keukenmethodes het volgende kunnen proberen: heb alleen seks net voor de eisprong, sla het orgasme van de vrouw over, drink geen koffie, wacht op de volle maan en ga met uw neus naar het noorden liggen. Of het werkt? Waarschijnlijk niet.
Stress
Heeft u zelf dan echt helemaal geen invloed op het geslacht van uw kind? Jazeker wel. Stress hebben, kan helpen. Uit onderzoek blijkt dat stress in de tweede en derde maand van de zwangerschap ervoor zorgt dat er minder jongetjes worden geboren. Blijkbaar kunnen jongetjes minder goed tegen de stresshormonen en is de kans groter dat ze overlijden in het eerste trimester van de zwangerschap.
Twee mogelijkheden
Maar wie echt zeker wil weten dat het een meisje wordt, kan twee dingen doen. Heeft u haast, dan wordt u gewoon een bladluis. Heeft u wel de tijd? Overweeg dan eens om een anemoonvis te worden.
Luizen
Bladluizen krijgen in de lente en in de zomer namelijk alleen maar dochters. En deze dochters hebben al een buik vol met nieuwe dochtertjes, dus succes verzekerd. Pas in de herfst komen er mannetjes aan te pas om te paren met de vrouwtjes zodat er eitjes gelegd kunnen worden.
Als anemoonvis (de ‘Nemo vis’) moet u even geduld hebben, maar dan heeft u ook wat. Stress of geen stress, volle maan of niet, uw kind is zeker weten een zoon. Niet helemaal wat u in gedachten had, maar geen paniek. Heel even wachten, want zie daar…uw geboren zoon wordt automatisch een dochter! Gefeliciteerd! En dat ging helemaal vanzelf. Anemoonvissen zijn namelijk hermafrodiet. Makkelijker kan ik het niet voor u maken, want bij de mens blijft het toch voor 99 procent een kwestie van puur geluk.
Eén keer in de twee weken plaatst biologiedocent Cees Mulder een column op Scientias.nl over biologie. Volg Cees ook op Twitter: @BiologieDocent.