Wist u dat meteoren zingen? Beluister de fascinerende geluiden live via NASA. Overdag zijn de Perseïden niet zichtbaar, maar gelukkig verraden de zoete klanken van de meteoren hun aanwezigheid. Zorg dat u vanavond de nachthemel in de gaten houdt, want de meteorenregen belooft dit jaar spectaculair mooi te worden.
Komende nachtzijn honderden meteoren (oftewel vallende sterren) te zien. Dit jaar zijn de Perseïden beter dan ooit te zien, aangezien de maan afwezig is. Nu maar hopen dat wolken geen roet in het eten gooien.
Het KNMI meldt dat de westelijke kust van Nederland vannacht te maken krijgt met buien en mogelijk onweer. Trek dus het binnenland in om de vallende sterren te zien. In de rest van het land is het namelijk overwegend droog en kunnen er opklaringen ontstaan.
Waar komen de vallende sterren vandaan? Van de komeet 109P/Swift-Tuttle! Deze komeet reist iedere 133 tot 135 jaar door het zonnestelsel en laat dan een spoor van stofdeeltjes achter. Wanneer de baan van de aarde de baan van de komeet kruist, dan botsen de stofdeeltjes tegen de aarde.
De afgelopen nacht waren er al veel meteoren te zien. Sommige waren erg zwak, maar door de afwezigheid van de maan waren ze gelukkig wel te zien. Een aantal meteoren wisten de nachthemel een fractie van een seconden in vuur en vlam te zetten.
Beluister hieronder hoe de Perseïden verbranden in de atmosfeer en dus geluid veroorzaken. Als het donker wordt, dan start NASA met een live videofeed. Als het bewolkt is, dan kunt u dus altijd nog vanaf uw pc naar de meteoren kijken!