Geboren om schulden te hebben?

Sommige mensen werken zich voortdurend in de schulden. Vaak wijten we dat aan onverantwoord gedrag: een gat in de hand. Maar is dat wel helemaal fair? Een team van internationale wetenschappers meent van niet. Het ontdekte een gen dat nauw samenhangt met het negatieve saldo op uw bankrekening: Monoamino-oxidase A oftewel MAOA.

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat de manier waarop wij met geld omgaan deels genetisch bepaald is. Maar dat een specifiek gen nu deels verantwoordelijk kan worden gehouden, is nieuw. Wetenschappers bestudeerden enquêtes die door 2000 mensen in de leeftijd van 18 tot 26 jaar waren ingevuld.

Verband
Al snel ontdekten de onderzoekers dat er een verband was tussen de schulden en het MAOA-gen. Het gen zorgt dat hersencellen het enzym monoamino-oxidase A (MAOA) aanmaken. Dit enzym breekt neurotransmitters (de onderdeeltjes die signalen doorsturen aan onze zenuwen) af. Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat de mens twee MAOA-genen heeft en die kunnen ook nog eens van elkaar verschillen. Zo is het mogelijk dat het ene gen meer of minder MAOA laten aanmaken dan het andere. Uit dat eerdere onderzoek was ook reeds gebleken dat de genen die wat luier zijn en dus minder MAOA voortbrengen, leiden tot impulsief gedrag.

Schuld-gen?
Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat mensen die een effectief en lui MAOA-gen hebben gemiddeld 7.8 procent vaker een schuld hebben dan mensen met twee effectieve MAOA-genen. Mensen met twee luie MAOA-genen hadden zelfs 15.9 procent meer schulden.

Hoewel de resultaten verbazingwekkend zijn, is het volgens de onderzoekers onmogelijk om op basis van de genen te achterhalen of iemand schulden heeft of niet. Het gen is namelijk niet de enige factor die meespeelt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd