Luchtvervuiling niet langer een smoes om niet te sporten

op de fiets

Het klinkt als een slimme smoes: niet gaan hardlopen in het park, omdat luchtvervuiling zo slecht is voor de gezondheid. Maar dankzij Deense onderzoekers kun je die smoes nu niet langer gebruiken.

Hun onderzoek toont namelijk aan dat de voordelige effecten die sporten op onze gezondheid hebben groter zijn dan de nadelige effecten die luchtvervuiling op onze gezondheid heeft. Dat is te lezen in het blad Environmental Health Perspective. “Zelfs voor de mensen die in de meest vervuilde delen van Kopenhagen wonen, is het gezonder om te gaan hardlopen, wandelen of naar het werk te fietsen dan het is om stil te zitten,” concludeert onderzoeker Zorana Jovanovic Andersen.

De onderzoekers baseren hun conclusie op een onderzoek onder meer dan 52.000 proefpersonen die tussen de 50 en 65 jaar oud waren en leefden in de steden Aarhus of Kopenhagen. De proefpersonen werden in de periode tussen 1993 en 1997 gevolgd. In die periode deden ze onder meer verslag van hun ontspannende activiteiten (waaronder sporten, naar het werk fietsen, tuinieren en wandelen). De onderzoekers keken tevens naar de luchtvervuiling op de woonplek van de proefpersonen. Zo’n 5500 proefpersonen kwamen voor 2010 te overlijden. Het aantal sterfgevallen onder de mensen die sportten viel 20 procent lager uit dan het aantal sterfgevallen onder de mensen die niet sportten. Dat gold zelfs voor de mensen die in zeer vervuilde delen van Aarhus of Copenhagen woonden.

Het is welbekend dat fysieke activiteiten de kans op een vroegtijdige dood verkleinen, terwijl luchtvervuiling de kans op een vroegtijdige dood vergroot. Wie buiten sport, verbruikt meer zuurstof en krijgt ook meer vervuilende stoffen binnen. Maar zelfs met dat in het achterhoofd blijft sporten in een vervuilde omgeving nog altijd gezonder dan op de bank hangen. “Toch blijven we mensen adviseren om te sporten en fietsen in groene gebieden, parken en bossen met weinig luchtvervuiling en op enige afstand van de grote wegen,” benadrukt Jovanovic Andersen. “Het is ook belangrijk om op te merken dat deze resultaten betrekking hebben op Denemarken en gebieden met vergelijkbare hoeveelheden luchtvervuiling en niet per se gelden in steden waar de luchtvervuiling veel groter is.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd