Luchtruim weer dicht door vulkanische aswolk

  De aswolk van de IJslandse Eyjafjallajokull-vulkaan blijft problemen opleveren. Sinds vanochtend is het luchtruim boven Ierland en Noord-Ierland gesloten in verband met de vulkanische deeltjes in de lucht. De verwachting is dat er vanmiddag weer vliegtuigen mogen opstijgen en landen in deze gebieden.

  “De concentraties van asdeeltjes in de lucht overstijgen de maximale tolerantiewaarden van de motoren”, vertelt de Ierse Aviation Authority. Deze organisatie gaat over de veiligheid van het vliegverkeer in Ierland. De concentratie asdeeltjes boven de Britse provincie Noord-Ierland zijn ook te hoog.

  Het luchtruim gaat in eerste instantie zes uur dicht. Het luchtruim boven Nederland en België gaat naar alle waarschijnlijkheid niet dicht. Ook is het gewoon mogelijk om naar Londen te vliegen. De Londense vliegvelden zijn namelijk nog gewoon open.

  Afgelopen maanden konden honderdduizenden reizigers in een deel van Europa niet vliegen door de vulkanische aswolk. Mensen kozen massaal voor andere vervoermiddelen, zoals de trein en de boot. Wetenschappers zijn bang dat binnenkort de vulkaan Katla uitbarst. De uitbarsting van deze vulkaan kan een grotere stempel drukken op het vliegverkeer dan de kleinere Eyjafjallajokull-vulkaan.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd