Tv-kijkend kind vaker gepest

Peuters die per dag meer dan twee uur televisie kijken worden later minder slim en veel dikker dan hun leeftijdsgenoten. Door het overgewicht en de weinige tijd die met klasgenootjes wordt doorgebracht, is het risico bovendien groot dat de tv-kijkende peuter gepest wordt. Dat blijkt uit onderzoek.

Onderzoekers bestudeerden acht jaar lang 1300 kinderen. Al snel bleek er een verband te zijn tussen de tijd die het kind voor de televisie doorbracht en het opleidingsniveau; vaak ontstonden rond het tiende levensjaar al problemen op school. Bovendien was er een link tussen de televisie en overgewicht. De kinderen die veel tv keken, bewogen weinig, aten meer junkfood en dronken meer frisdrank.

De peuters die gemiddeld twee uur per dag tv keken, deden het zo’n zeven procent minder goed op school dan hun leeftijdsgenoten. De kans dat zij gepest werden, werd door toedoen van de televisie tien procent groter.

Volgens de onderzoekers zijn maar weinig ouders zich bewust van de psychologische gevolgen van teveel tv kijken. “De vroege jeugd is een belangrijke periode voor de ontwikkeling van het brein en de vorming van het gedrag,” legt onderzoeker Linda Pagani uit. “Als er in deze periode veel tv wordt gekeken, kunnen daar in de toekomst ongezonde gewoontes uit voortvloeien. Wij verwachtten dat de invloed van tv-kijken op jonge kinderen na 7,5 jaar zou verdwijnen, maar de negatieve resultaten bleven en dat is verontrustend.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd