Vele boeren wereldwijd zitten met de handen in het haar. Na jaren kwistig met zwaar geschut zoals onkruidbestrijder Roundup te hebben rond gezwaaid, is er weinig wat het onkruid nog kan weg krijgen. Het is superonkruid geworden: bang voor niets of niemand.
Het is vergelijkbaar met de superbacteriën die door overmatig gebruik van antibiotica niet meer te bestrijden zijn: het onkruid heeft zich aangepast en is niet meer voor één gat te vangen. De boer staat dan ook voor twee opties: of alle akkers ploegen en zo het onkruid wegwerken of nog sterkere onkruidbestrijders gebruiken.
Tol
“We zijn weer waar we twintig jaar geleden ook waren,” meent de Amerikaanse boer Eddie Anderson. “We proberen iets te vinden wat werkt.” Die experimenten eisen echter hun tol. Volgens deskundigen leidt het tot hogere voedselprijzen, lagere opbrengsten, hogere kosten en vervuiling van land en water.
Wereldwijd
Het eerste resistente onkruid dook in 2000 op. Sindsdien hebben meer ongewenste planten zich aangepast: in totaal zijn er nu in Amerika alleen al tien resistente soorten onkruid. Ze hebben inmiddels miljoenen acres grond aangetast en bedreigen de sojaboon, het katoen en de maïs. Ook Australië, China en Brazilië hebben met de resistente soorten onkruid te maken.
GM is uit
Ook het enthousiasme over genetisch gemanipuleerde gewassen wordt door het superonkruid aangetast. Diverse groenten zijn zo aangepast dat ze niet sterven wanneer de boer met Roundup het nabije onkruid verdelgt. Maar nu Roundup het onkruid niet meer aanpakt, hoeven ook de groenten daar niet op aangepast te worden.
Glyfosaat
De producenten van Roundup werken aan een nieuw product, maar volgens experts is dat geen oplossing. Het belangrijkste bestanddeel van Roundup – glyfosaat – is een unieke ontdekking die niet zomaar vervangen kan worden door iets anders. Wat penicilline voor de gezondheidszorg is, is glyfosaat voor de boer. Deskundigen pleiten voor een wijziging van glyfosaat door er bijvoorbeeld een andere stof aan toe te voegen.
Maar gaan de boeren dat gebruiken? Dat is zeer de vraag. Doordat Roundup alle soorten onkruid niet meer aankan, is de prijs aanzienlijk gedaald waardoor de boer nog gemakkelijker naar dit gif grijpt. Daardoor worden de problemen echter alleen maar groter. Het is de vicieuze cirkel van de agricultuur. Wie vindt een oplossing?