Liedje onthult of nachtegaal goede vader wordt

nachtegaal

Gaat een mannelijke nachtegaal een goede vader worden of niet? Vrouwtjes doen er goed aan om naar zijn gezang te luisteren, want de kwaliteit van zijn lied onthult zijn toekomstige skills als vader.

Onderzoekers beschrijven in een paper in het wetenschappelijke blad BMC Evolutionary Biology dat goede zangers hun jongen vaker voeden. Deze nachtegalen gebruiken hun zangtalent om dit alvast mede te delen aan vrouwtjes. Supervaders in spé zingen geordende liedjes met herhalingen. Daarnaast variëren hun liedjes meer dan die van ‘gemiddelde’ vaders.

“Het is al langer bekend dat het repertoire van een vogel belangrijk is voor de keuze van een partner”, zegt hoofdauteur Conny Bartsch van de Vrije Universiteit van Berlijn. “Ons onderzoek toont aan dat een liedje zelfs kan voorspellen of een nachtegaal een goede vader wordt.”

De onderzoekers onderzochten twintig mannelijke nachtegalen. Ze analyseerden de liedjes en volgden de nachtegalen in de eerste weken na de geboorte van de jongen. De nachtegalen brachten gemiddeld zestien keer per uur een bezoek aan een nest. De mannetjes die gestructureerde en tevens complexe liedjes produceerden, bezochten in een later stadium vaker het nest om de jongen te voeden. Waarschijnlijk kan een nachtegaal meer energie steken in een liedje, omdat hij het terrein goed kent en de juiste plekjes weet om voedsel te verzamelen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd