Zeester perst vreemd object door huid naar buiten

zeester1

Wetenschappers injecteren een klein ‘labeltje’ in het lijf van zeesterren en zien het vervolgens op mysterieuze wijze verdwijnen.

Twee biologiestudenten bestudeerden zeesterren van de soort Asterias rubens. Om de zeesterren uit elkaar te kunnen houden, injecteerden ze een klein ‘labeltje’ in het lijf van de zeesterren. Maar wanneer de studenten vervolgens na een paar dagen naar de labeltjes op zoek gingen, bleken deze steevast verdwenen te zijn.

“Het labeltje kwam direct door de huid zetten: de zeester duwde het aan het eind van één van zijn armen simpelweg door de huid heen en ging verder alsof er niets gebeurd was,” vertellen de studenten Frederik Ekholm Gaardsted Christensen en Trine Bottos Olsen. De labeltjes kwamen dus niet naar buiten via het ‘gaatje’ dat ze binnen had gebracht. Het reisde door het lichaam, naar het uiteinde van één van de armen van de zeester en kwam daar vervolgens naar buiten (zie ook de afbeelding bovenaan dit artikel).

Veel organismen zijn in staat om vreemde objecten uit het lichaam te verwijderen. Wij mensen ook: denk bijvoorbeeld aan een splinter die ons lichaam er eigenhandig uitduwt. Toch is het kunstje van de zeesterren bijzonder. De labeltjes zaten namelijk diep in het lichaam en de meeste organismen kunnen dergelijke objecten – zonder chirurgische ingreep – niet kwijtraken. Volgens de onderzoekers is de zeester het enige organisme dat een vreemd object dat zich zo diep in het lichaam bevindt eigenhandig door de huid naar buiten kan werken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd