Volwassenen kunnen beter geen moedermelk drinken

moedermelk

Het is een hype onder bodybuilders en kankerpatiënten: online moedermelk kopen. Maar is dat wel zo’n goed idee?

Op sommige websites wordt het aangeduid als een ‘superfood’ voor volwassenen: borstvoeding. Het zou goed zijn voor de spieren – en daarom ideaal zijn voor bodybuilders – maar ook helpen tegen erectieproblemen en potentie hebben in de strijd tegen kanker. En dus is er online een heuse markt voor borstvoeding ontstaan. Op diverse sites en fora bieden vrouwen hun moedermelk tegen betaling aan. Soms wordt die melk afgenomen door andere moeders die hun kindje borstvoeding willen geven, maar dat zelf om uiteenlopende redenen niet kunnen produceren. Maar in toenemende mate wordt de moedermelk verkocht aan volwassenen, waaronder bodybuilders en mensen met uiteenlopende gezondheidsproblemen.

Maar is borstvoeding echt zo’n superfood? Wetenschappers stellen van niet. Sterker nog: in de borstvoeding schuilt een gevaar. “Potentiële kopers zouden zich ervan bewust moeten zijn dat geen enkel wetenschappelijk onderzoek bewijs levert dat het als volwassene om medische redenen nuttigen van moedermelk een ander effect heeft dan een placebo-effect,” zo stelt onderzoeker Sarah Steele. Moedermelk nuttigen is volgens Steele zelfs gevaarlijk als volwassenen een gezond en gevarieerd dieet voor de moedermelk inruilen.

Een ander gevaar schuilt in bacteriën: kolfapparatuur moet goed gesteriliseerd worden en de gekolfde melk moet op de juiste manier opgeslagen en getransporteerd worden. Anders bestaat de kans dat consumenten te maken krijgen met ziekten die ze ook op kunnen lopen wanneer ze rauwe melk nuttigen. Bovendien kun je door het nuttigen van borstvoeding infectieziekten zoals hepatitis, syfilis en HIV oplopen. “Hoewel veel moeders online beweren dat ze tijdens hun zwangerschap op deze ziekten zijn getest, realiseren velen zich niet dat het belangrijk is om je regelmatig te laten testen. Seksuele en andere activiteiten in de periode na de zwangerschap stellen vrouwen bloot aan virussen die ze onbewust doorgeven aan de consumenten van hun melk.” De onderzoekers pleiten er in hun studie dan ook voor dat zowel vanuit de gezondheidszorg als vanuit de overheid gewaarschuwd wordt voor het online aanschaffen van moedermelk.

Bronmateriaal

"Adult craze for human breast milk purchased online poses serious health risks" - Journal of the Royal Society of Medicine (via Eurekalert.org)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Elizabeth (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd