Lezen, schrijven en andere hersenstimulerende activiteiten houden onze hersenen gezond en fit op onze oude dag. Ouderen die regelmatig aan dit soort activiteiten doen, hebben een kleinere kans om aan geheugenverlies te lijden.
Het onderzoek verschijnt deze maand in de online uitgave van Neurology, het medische blad van de Amerikaanse Academie voor Neurologie.
“Uit ons onderzoek blijkt dat het belangrijk is om vanaf jonge leeftijd hersenstimulerende activiteiten te doen”, zegt onderzoeker Robert S. Wilson van het Rush University Medical Center in Chicago. “Dit houdt ons brein jong.”
Onderzoek
De onderzoekers legden ieder jaar verschillende geheugentesten voor aan 294 ouderen. Deze testen moesten zij tot hun dood doen. Daarnaast beantwoordden de bejaarden vragen over welke activiteiten zij deden, bijvoorbeeld boeken lezen, schrijven of andere hersenstimulerende activiteiten. Niet alleen in het heden, maar ook in het verleden.
Autopsie
Gemiddeld stierven de ouderen op een leeftijd van 89 jaar. Na hun dood werden de hersenen van de ouderen onderzocht op tekenen van dementie: neuropathologische laesies, plaques en tangles. De onderzoekers hielden hiermee rekening voor de uiteindelijke onderzoeksresultaten.
Effecten
De onderzoekers beweren dat de snelheid van achteruitgang van het brein met 32 procent teruggedrongen wordt wanneer bejaarden op latere leeftijd regelmatig mentaal actief zijn. Bij bejaarden die bijna nooit lezen of schrijven is de snelheid van de achteruitgang veel hoger dan gemiddeld: 48 procent.
“We moeten de effecten van alledaagse activiteiten niet onderschatten”, concludeert Wilson. “Lezen en schrijven is belangrijk: voor onszelf, voor onze kinderen, maar ook voor onze ouders en grootouders.”