Langer naar school, hoger IQ?

Onderzoek suggereert dat mensen die meer tijd op school doorbrengen daar ook een hoger IQ aan overhouden.

Dat meldt het blad Proceedings of the National Academy of Sciences in een persbericht. De wetenschappers baseren hun conclusies op gegevens van jongvolwassenen uit Noorwegen.

Wet
Het land is zeer geschikt voor dit onderzoek. Rond 1955 werd er namelijk een wet actief die ervoor zorgde dat mensen zo’n twee jaar langer leerplichtig waren. Ze werden verplicht om twee jaar langer op het middelbare onderwijs door te brengen.

WIST U DAT…

…niet uw intelligentie, maar uw karakter het belangrijkste is voor succes?

Verschillen
De onderzoekers verzamelden de gegevens van mannen die tussen 1950 en 1958 geboren waren. Er werd gekeken welke hoogste opleiding ze tegen hun dertigste genoten hadden. Ook werden de resultaten van een IQ-test die ze op hun negentiende ondergingen, bestudeerd. Er bleken grote verschillen te zijn tussen de IQ’s van mannen die langer op school hadden gezeten en de mannen die al jong de schoolbanken verlieten. Een extra jaar school resulteerde gemiddeld in een IQ dat 3,7 punten hoger was.

Het is onduidelijk hoe meer scholing zorgt voor een hoger IQ. Wel stellen de onderzoekers dat hun studie bewijst dat scholing zelfs op latere leeftijd nog effect heeft op het IQ. Vaak wordt gesteld dat onderwijs in de vroege jaren heel belangrijk is voor de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Dat is zeker het geval, zo concluderen de onderzoekers. Maar ook op latere leeftijd kan scholing nog flink wat uithalen, zo blijkt wel.

Bronmateriaal

"Increased education during adolescence may raise IQ" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door woodleywonderworks (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd