Grote vuurbol boven Nederland en België

Dit weekend was er een grote vuurbol zichtbaar boven Nederland, België en Duitsland. De vuurbol verscheen afgelopen zaterdag rond half zes ‘s middags. Volgens de Koninklijke Sterrenwacht van België was het geen asteroïde, maar de laatste trap van de Soyuz-raket van André Kuipers.

Op YouTube zijn al enkele video’s te zien van de terugkeer van de raket in de dampkring. De spectaculaire vuurbol is enkele tientallen seconden zichtbaar.

Doordat de vuurbol uit elkaar brak, dachten veel mensen op Twitter en Facebook dat het om een neerstortend vliegtuig ging. En zo gek is dat niet, want bovenstaande beelden lijken op de televisiebeelden van de ramp met de spaceshuttle Columbia.

Gevaarlijk? Nee hoor!
Een vuurbol is een grote meteoor met een helder verbrandingsspoor, oftewel een heldere vallende ster. Een vuurbol ziet er spectaculair uit en is vaak ongevaarlijk. Zo is de laatste trap van de Soyuz-raket volledig opgebrand in de atmosfeer.

Zeldzaam
Vuurbollen zijn vrij zeldzaam. Slechts enkele keren per jaar verschijnt er een vuurbol aan de avondhemel. Eerder was het raak in augustus 2011 en in maart 2010.

Uw reactie
Heeft u de vuurbol gezien? Of heeft u foto’s en video’s van deze gebeurtenis? Laat een reactie achter onder dit artikel.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd