Langer maagd door jonger broertje

Jongens kunnen ervoor zorgen dat hun zussen langer meisjes blijven en pas op latere leeftijd seks hebben. Dat blijkt uit een onderzoek onder 273 Australiërs. Wanneer een meisje oudere broers heeft dan menstrueert ze gemiddeld pas een jaar later dan normaal. Jongere broers zorgen er op hun beurt voor dat een meisje gemiddeld een jaar langer wacht met seks.

Het was bekend dat broers invloed hebben op hun zussen, maar de wetenschappers wilden weten of dat ook gold voor de vruchtbaarheid van de meisjes. Ze verzamelden daartoe de gegevens van 197 vrouwen en 76 mannen tussen de 18 en 75 jaar. Alle proefpersonen – op tien na – hadden broers of zussen. Uit de statistieken bleek al snel dat een jonger broertje of oudere broer elk op hun eigen manier grote invloed hebben op de zus.

Verklaring
Wetenschappers denken wel te weten hoe ze de onderzoeksresultaten kunnen verklaren. De oudere zus voelt zich verantwoordelijk voor haar jongere broertjes en neemt vaak een deel van de zorg op zich. Daardoor komt haar seksleven op een laag pitje te staan en duurt het langer voor zij voor het eerst met een man het bed deelt. Het effect van de oudere broers heeft misschien te maken met hormonen of het feit dat meisjes met een oudere broer anders worden behandeld.

Onafhankelijk
Volgens de onderzoekers maakt het niet uit hoeveel jaar een broer jonger of ouder is. Of er nu sprake is van een leeftijdsverschil van tien of twee jaar: het effect blijft hetzelfde. Uit het onderzoek blijkt ook dat broers geen invloed hebben op het aantal kinderen dat hun zus heeft. Ook de leeftijd waarop zij die kinderen krijgt, wordt door de gezinssituatie niet beïnvloed. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de hedendaagse vrouw zich sterk onafhankelijk voelt als ze eenmaal het huis uit is. Ze schudt de eventuele invloeden van haar broers al snel van zich af.

“Dit onderzoek helpt ons om te begrijpen hoe de opbouw van een familie de ontwikkeling beïnvloedt,” meent onderzoeker Fritha Milne. Uit nader onderzoek moet blijken waarom en hoe broers de ontwikkeling van hun zussen mede bepalen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd