Koudste winter sinds 1996

De afgelopen winter was de koudste winter sinds 1996. Dit meldt het KNMI. Het kwik stond gemiddeld op 1,1 graden Celsius. Daarnaast was het land 41 dagen met sneeuw bedekt. In het noorden was het zelfs 55 dagen wit. Dat is opvallend veel. Een normale winter heeft dertien sneeuwdekdagen.

Een normale winter telt acht ijsdagen. Op een ijsdag blijft de temperatuur de hele dag onder het vriespunt. Deze winter telde meer dan twee keer zoveel ijsdagen: twintig. In drie maanden tijd werd op 55 dagen een temperatuur onder het kwik bereikt. Een normale winter kent 38 vorstdagen.

De maand januari was een ijskoude maand. In de Bilt heerste die maand een gemiddelde temperatuur van -0,5 graden Celsius. De laagste temperatuur werd op 19 december gemeten in Nationaal Park De Hoge Veluwe. In Deelen (tussen Arnhem en Apeldoorn) was het toen -18,4 graden Celsius.

De kans op een koude winter – zoals de afgelopen maanden – is één op vijftien. In de vorige eeuw was de kans nog één op zes. Ondanks de kou denkt het KNMI dat de kans op koude winters de komende jaren alleen maar kleiner wordt. Een sporadische koude winter blijft echter mogelijk!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd