Komeet Wild 2 is vervuild met jong materiaal

De oudste en meest primitieve objecten in het zonnestelsel zijn niet zo maagdelijk als wetenschappers denken. Wetenschappers hebben deeltjes van de komeet Wild 2 onderzocht en concluderen dat de komeet is vervuild met materiaal dat dichter bij de zon is ontstaan. Een komeet bestaat dus niet alleen maar uit oermateriaal.

Uit een analyse van data van de Amerikaanse ruimtesonde Stardust blijkt dat het oppervlak van Wild 2 calcium en aluminium bevat. Deze elementen ontstaan alleen bij hoge temperaturen, oftewel dichter bij de zon. Dat de komeet Wild 2 bestaat uit anderhalf miljoen jonger materiaal, is een bewijs dat materie uit de omgeving van de zon al heel vroeg ver in het zonnestelsel is doorgedrongen.

“Het feit dat Wild 2 uit ander materiaal bestaat onderstreept het belang van radiale transport van materie over grote afstanden in de vroege zonnenevel”, concludeert Jennifer Matzel van het Lawrence Livermore National Laboratory. “De bevindingen roepen vragen op over de relatie tussen Wild 2 en andere primitieve objecten in de zonnenevel.”

NASA’s Stardust-missie naar komeet Wild 2 werd in 1999 gelanceerd. In 2004 verzamelde de ruimtesonde deeltjes van de coma van de komeet. In 2006 landde Stardust succesvol op aarde en werden de deeltjes onderzocht door wetenschappers.

Bronmateriaal

"First measurement of the age of cometary material" - Lawrence Livermore National Laboratory

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd