Ambidextrie: de sleutel tot succes van Jimi Hendrix

Gitaarlegende Jimi Hendrix was zowel links- als rechtshandig. Dit fenomeen heet ambidextrie. Een Amerikaanse psycholoog denkt dat ambidextrie de oorzaak was van Hendrix’ succes. Het linker- en rechtergedeelte van de hersenen van Hendrix waren beter op elkaar ingespeeld, dan de hersenhelften van andere mensen.

Volgens een nieuw paper van psycholoog Stephen Christman was Hendrix niet alleen linkshandig. Ondanks dat hij zijn rechtshandige gitaar ondersteboven bespeelde en hij met zijn linkerhand gooide, zijn haar kamde en sigaretten vasthield, gebruikte Hendrix zijn rechterhand om te schrijven, eten en zijn telefoon vast te houden.

“Mensen met ambidextrie zijn beter in staat om de juiste woorden en de juiste melodie samen te voegen”, zegt Christman. “Hierdoor integreren de syntactische en emotionele aspecten van de lyrics perfect met de frasering (de wijze waarop een muzikale zin wordt gearticuleerd, red.) en de contour van de melodielijn.”

Niet alleen zorgde ambidextrie bij Hendrix voor beter op elkaar ingespeelde hersenen, een verhoogde tolerantie en ambiguïteit; ook had ambidextrie bij hem een praktische functie. Hij kon fijnloos gebruik maken van beide handen. “Hendrix gebruikte zijn rechterhand om bends en slides uit te voeren, terwijl hij zijn linkerhand gebruikte om de pickups te bedienen en de snaren te tokkelen.”

De wereld heeft niet lang van Jimi Hendrix’ muziek mogen genieten. De invloedrijke Amerikaanse gitarist stierf in een hotel in Londen in 1970, twee maanden voor zijn 28ste verjaardag. Hij stierf aan een overdosis slaappillen. De dood van Hendrix is altijd een mysterie geweest. Wist Hendrix niet dat Britse slaappillen sterker waren dan Amerikaanse slaappillen en was zijn dood een ongelukje? Of was het bewust? Of gaf manager Michael Jeffery hem de dodelijke cocktail, omdat hij bang was Hendrix over zou stappen naar een andere manager?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd