Korte fietsritten zijn gezond

Een korte rit voor de boeg? Kies er dan eens voor om de fiets te pakken, en de auto te laten staan. Volgens een onderzoek van de Universiteit Utrecht en het Planbureau voor de Leefomgeving leveren korte fietsritten een winst in levensverwachting van drie tot veertien maanden op.

Overigens leveren fietsers zes tot 49 dagen in door de blootstelling aan fijn stof en fatale verkeersongelukken. Omdat fietsers fysieke inspanning moeten leveren, ademen ze twee keer zoveel lucht in als automobilisten en daarmee ook meer schadelijke stoffen. Fietsers kunnen echter gemakkelijker een schonere route kiezen dan automobilisten. Daarnaast raken fietsers vaker betrokken bij dodelijke verkeersongelukken dan automobilisten.

“Het promoten van iedere dag een stukje wandelen en fietsen zorgt voor een betere fysieke toestand van de mens”, beweert Jeroen de Hartog van het Institute for Risk Assessment Sciences. “Desondanks moet er wel voor gezorgd worden dat de risico’s die de fietser in het verkeer loopt zoveel mogelijk beperkt worden door bijvoorbeeld fietspaden langs rustige wegen te leggen en het contact met auto’s zoveel mogelijk te beperken.”

“De voordelen voor de gemeenschap zijn groter dan die voor de individuele fietser. Vervanging van korte autoritten door de fiets verlagen namelijk de emissies van schadelijke stoffen van het verkeer, waardoor anderen minder vervuilde lucht inademen,” aldus Gerard Hoek van hetzelfde instituut. “Ook zijn auto’s vaak de oorzaak van een fataal ongeluk bij fietsers en voetgangers.”

Bronmateriaal

Universiteit Utrecht

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd