‘Koran-ringtone is ongepast’

Het gebruik van passages uit de Koran of de oproep voor gebed als ringtone, is volgens Egyptes hoogste religieuze autoriteit, Moefti Ali Gomaa niet gepast. De heiligheid van Gods woord wordt er door aangetast. Dat de ringtone wordt onderbroken zodra de gebelde persoon opneemt, ondermijnt bovendien de betekenis van de teksten.

De ringtones met passages uit de Koran of de roep van de moskee zijn heel populair in Egypte. Er wordt op internet en op televisiekanalen flink voor geadverteerd. En dat kan de goedkeuring van de moefti niet wegdragen. “Het gebruik van de heilige Koran of de oproep tot gebed als een ringtone bagatelliseert de heiligheid van de verzen die bedoeld zijn voor gebed, aanroeping en recitatie,” zo quote de Egyptische tegenhanger van het ANP, MENA moefti Gooma.

Zodra degene die gebeld wordt op de groene knop drukt om op te nemen, wordt de ringtone en dus het heilige woord van God onderbroken. Dat zorgt er volgens Gooma voor dat de betekenis ervan mensen verwart en de luisteraar op het verkeerde been zet. Moslims mogen best religieuze liederen gebruiken, maar deze moeten dan wel geschikt zijn voor de lengte van een ringtone en mogen het heilige karakter van de Koran niet schaden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd