Koppen veel gevaarlijker dan gedacht

Nieuw onderzoek bewijst dat mensen die regelmatig koppen hun kans op beschadigingen aan de hersenen sterk zien stijgen.

Onderzoekers van het Albert Einstein College of Medicine trekken die conclusie na een onderzoek onder 38 amateur-voetballers. De voetballers waren gemiddeld 30,8 jaar oud en voetbalden allemaal al sinds hun kinderjaren.

Onderzoek
De onderzoekers vroegen de voetballers hoe vaak ze het afgelopen jaar gekopt hadden. Daarna ondergingen de proefpersonen allemaal een hersenscan. De voetballers die vaak kopten, vertoonden dezelfde beschadigingen aan het brein als iemand die een hersenschudding had.

WIST U DAT?

…vrouwelijke voetballers van opschieten houden?

Grens
Maar onderzoekers namen daar geen genoegen mee. Ze wilden meer weten. Ze wilden vaststellen wat de grens was. Bij hoeveel keer koppen werden hersenbeschadigingen zichtbaar? Nader onderzoek wijst erop dat beschadigingen aan het brein na 1000 tot 1500 keer koppen per jaar zichtbaar worden. Dat lijkt veel, maar dat valt mee, zo stelt onderzoeker Michael Lipton. “Het gaat dan om enkele keren per dag.”

Herhaaldelijk
Koppen kan op zichzelf geen kwaad. De bal koppen leidt namelijk niet direct tot beschadigingen. Pas als mensen met flinke regelmaat koppen, begint het brein daar last van te krijgen en kunnen hersencellen achteruitgaan. Welke delen van de hersenen worden dan het hardst getroffen? Volgens Lipton gaat het om de delen die we onder meer gebruiken om ons te concentreren en informatie op te slaan. Hij is er dan ook van overtuigd dat koppen ook de werking van de hersenen uiteindelijk kan aantasten.

De onderzoekers willen het aantal keer koppen dat leidt tot hersenbeschadigingen nog preciezer gaan vaststellen. Mogelijk kunnen er daarna richtlijnen worden opgesteld voor voetballers. Bijvoorbeeld dat ze maar een x aantal keren per jaar mogen koppen.

Bronmateriaal

"Frequent "heading" in soccer can lead to brain injury and cognitive impairment" - Einstein.yu.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Matlock-Photo (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd