Koningin Beatrix opent op 12 juni de grootste radiotelescoop ter wereld: LOFAR. Deze ‘telescoop’ bestaat uit 25.000 antennes, verspreid over 36 velden in Noord-Nederland en in andere Europese landen. De telescoop een diameter heeft van honderd tot duizend kilometer. Dit komt omdat de antennes met elkaar verbonden zijn.
De opening van LOFAR vindt plaats bij de ‘superterp’. Dat is het centrale gebied van LOFAR tussen Buinen en Exloo. Hier bevindt zich ongeveer de helft van de antennes in een nieuw aangelegd natuurgebied. In een korte multimediale presentatie zullen wetenschappers, bestuurders, captains of industry en betrokkenen uit de omgeving laten zien hoe LOFAR voor hen belangrijk is geweest en zal zijn. Daarna zullen de verschillende stations officieel worden aangeschakeld, waarmee de grootste radiotelescoop ter wereld een feit zal zijn.
Het is niet de eerste keer dat het koninklijk huis naar Drenthe reist. Eerder opende het koninklijk huis bij ASTRON de Dwingeloo radiotelescoop (Juliana, 1956), de Westerbork Synthese radiotelescoop (Juliana, 1970) en de nieuwe laboratoria van ASTRON (Beatrix, 1997).
De grootste radiotelescoop ter wereld onderzoekt onder meer het vroegste heelal, kosmische deeltjes en magnetisme in de Melkweg en andere sterrenstelsels. Ook doet LOFAR onderzoek op het gebied van geofysica, precisielandbouw en ICT. Terwijl de antennes het heelal waarnemen, verzamelen ondergrondse sensoren gegevens over structuur van de aardbodem. Die gegevens dragen bij aan betere modellen voor bodemdaling, watermanagement en gaswinning.
Interessant: niet alleen de antennes zijn aangesloten op het supersnelle glasvezelnetwerk. Ook basisscholen zijn op het netwerk aangesloten, waardoor de kinderen toegang hebben tot supersnel internet.