Haringkoning gevonden in Zweden

Een gigantische haringkoning is voor de westelijke kust van Zweden gevonden. De dode vis had een lengte van 3,5 meter. Het is al meer dan 130 jaar geleden dat er voor het laatst een haringkoning is gevonden in het Scandinavische land, aldus een woordvoerder van het maritiem museum.

De haringkoning (Regalecus glesne) werd dood gevonden in het kleine visplaatsje Bovallstrand, ongeveer 90 kilometer van de Noorse grens.

“We zagen diep in het water iets drijven. We dachten eerst dat het een stuk plastic was, maar toen zagen we een oog”, vertelt Kurt Ove Eriksson, een voorbijganger die per ongeluk de vis vond. “Ik ging het water in om te kijken wat voor een dier het was. Ik zag een extreem rare vis.”

Een haringkoning (bekijk een video van het dier) kan een lengte van twaalf meter bereiken en is daarmee ‘s werelds grootste beenachtige vis. “De laatste keer dat we een haringkoning in Zweden aantroffen was in 1879”, vertelt een woordvoerder van het ‘Huis van de Zee’-museum in Lysekil. De vis werd naar dit museum gebracht.

De dode vis miste een prachtige staartvin, die haringkoningen horen te hebben. Daarnaast had het dier een grote snee in zijn lichaam. De gevonden haringkoning is bevroren en zal later dit jaar worden toegevoegd aan een tentoonstelling over zeemonsters.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd