Orkaan kan olieramp flink verergeren

Nog drie weken en dan begint het orkaanseizoen weer. De kans dat een grote storm over de met olie doordrenkte Golf van Mexico trekt is iets meer dan 40 procent. De schade die zo’n orkaan met zich meebrengt, is niet te schatten; de sterke wind kan de olie netjes op stranden en in steden afleveren.

“De sterke wind kan de olie over een groot gebied verspreiden,” waarschuwt meteoroloog Dennis Feltgen. Volgens de voorspellingen van de Colorado State University is de kans dat een orkaan de Mexicaanse Golf treft, 44 procent. Daarmee is die kans aanzienlijk groter dan het historisch gemiddelde van 30 procent.

Doemscenario
De kans is aanwezig dat zo’n orkaan de olie mee naar het land brengt en daar – gecombineerd met puin – neergooit. De gevolgen voor het milieu zijn in dat geval niet te overzien. Hoe groot de schade is, hangt sterk af van de richting van de orkaan.

Goed nieuws
Er is gelukkig ook goed nieuws, mocht dit doemscenario uitkomen. De wind zal ervoor zorgen dat de olie sterk verdund wordt waardoor deze sneller wordt afgebroken.

Anders
Experts weten niet goed wat hen te wachten staat. Zo is het onbekend wat er exact gebeurt wanneer de combinatie olie en zeewater in aanraking komt met een orkaan. “Het is een complex probleem dat tot in de details bestudeerd moet worden om te begrijpen hoe de oceaan gaat reageren wanneer er een olielaag op het wateroppervlak ligt,” meent expert in de meteorologie en oceanografie Nick Shay. “De olie op het wateroppervlak verandert dingen. Het verandert hoe snel dingen bewegen. Maar het belangrijkste is hoe de wind en de olie op elkaar reageren.”

Al in februari voorspelden experts dat dit orkaanseizoen actiever zou zijn dan gemiddeld. Men vermoedt dat zich in de Atlantische Oceaan dit jaar zo’n elf tot zestien tropische stormen vormen. Normaal zijn dat er gemiddeld maar negen tot tien. Zes tot acht van de voorspelde stormen zullen uitgroeien tot orkanen. Vijf daarvan worden grote orkanen met windsnelheden van 96 tot 155 kilometer per uur.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd