Komend weekend tot wel 65 ‘vallende sterren’ per uur te zien!

De meteorenzwerm Perseïden geeft weer acte de présence en dankzij zeer gunstige omstandigheden zijn er dit jaar veel meer ‘vallende sterren’ te zien dan vorig jaar.

Elk jaar zijn er, zo half augustus, opvallend veel ‘vallende sterren’ te zien: kleine lichtflitsjes aan de hemel. Het is allemaal te danken aan de komeet Swift-Tuttle die tijdens zijn rondgang om de zon een spoor van stofdeeltjes heeft achtergelaten. Elk jaar voert de baan van de aarde ons door dat stofspoor heen, waardoor een deel van die stofdeeltjes in de aardatmosfeer belanden. Door de hoge snelheid waarmee die stofdeeltjes of meteoren zich door onze atmosfeer bewegen, wordt de lucht ervoor gecomprimeerd en verhit, waardoor deze gaat gloeien. Em zo ontstaat het lichtflitsje, dat in de volksmond ook wel aangeduid wordt als een ‘vallende ster’, maar dus niets met sterren te maken heeft.

65 meteoren per uur
En ook dit jaar trekt de aarde natuurlijk weer door het stof van Swift-Tuttle. Hierdoor zijn nu – bij helder weer – al meer lichtflitsjes oftewel meteoren zichtbaar. Maar het beste moet nog komen; de meteorenzwerm bereikt zijn piek of maximum in de nacht van zaterdag op zondag. Dan zijn, zo voorspelt dr. Marc van der Sluys, sterrenkundige aan de Universiteit Utrecht en maker van de website Hemel.waarnemen.com, tegen het einde van de nacht – zo tussen 3 en 4 uur – tot wel 65 meteoren per uur te zien!

Gunstige omstandigheden
Daarmee valt er dit jaar – bij helder weer – veel meer te zien dan vorig jaar. Dat is dan weer te danken aan het feit dat de maan slechts voor 10 procent verlicht is. Hierdoor stoort het maanlicht nauwelijks en zijn ook zwakkere lichtflitsjes beter te zien.

Perseus
Wie de tientallen ‘vallende sterren’ per uur met eigen ogen wil aanschouwen, doet er goed aan zich warm aan te kleden en een plek op te zoeken met weinig lichtvervuiling. Als je eenmaal zo’n plek gevonden hebt, richt je de blik op het sterrenbeeld Perseus. Het lijkt namelijk alsof de meteorenzwerm – die ook wel aangeduid wordt als de Perseïden en dus naar datzelfde sterrenbeeld vernoemd is – uit dat sterrenbeeld ontspringt.

Dit kaartje van Hemel.waarnemen.com onthult in welke richting je moet kijken om de Perseïden te zien. Afbeelding: Marc van der Sluys / Hemel.waarnemen.com.

De meteoren zijn helder genoeg om met het blote oog te aanschouwen en het waarnemen ervan vereist dan verder ook weinig voorbereiding. Het enige wat we nu reeds kunnen doen, is duimen voor mooi weer. Want een heldere nachthemel is natuurlijk wel een vereiste voor het spotten van deze lichtflitsen.

Bronmateriaal

"Perseïden 2023" - Hemel.waarnemen.com
Afbeelding bovenaan dit artikel: Marcin Jucha (via Canva Pro)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd