Koalabeer is bijzonder kieskeurig

De kans is groot dat de koalabeer het kieskeurigste buideldier is. Het dier is zo geëvolueerd dat het eigenlijk alleen maar bladen van de eucalyptusboom eet. Bovendien eten de koala’s niet van alle bomen: ze selecteren zorgvuldig op smaak, grootte en de samenstelling van de bladeren. Dat blijkt uit onderzoek van Australische en Schotse wetenschappers.

De onderzoekers bestudeerden koala’s in gevangenschap en in het wild. Ze keken wat de dieren aten en analyseerden dat voedsel. Zo achterhaalden ze de chemische samenstelling van de bladeren en andere factoren die een rol speelden bij de keuze voor een ‘menu’. Naast de smaak bleek ook de grootte van bomen en de omgeving waarin de bomen groeiden van belang te zijn.

De koala’s brachten meer tijd door in grotere bomen. Of er ook van de boom gegeten werd, hing sterk af van de smaak. Ook bomen die niet zo lekker waren, maar omringd werden door kleinere of grotere, maar zeer onsmakelijke bomen, belandden op het lijstje met favorieten. Waarschijnlijk omdat ze in vergelijking met de andere bomen goed te eten waren.

Wetenschappers weten nu hoe koala’s beslissen of ze iets lekker vinden of niet. Die informatie kan gebruikt worden om de af- en aanwezigheid of de terugloop van het aantal koala’s te verklaren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd