Knappe politicus wint wereldwijd

Wanneer we in het stemhokje een kruisje zetten en zo bepalen wie ons land gaat regeren dan laten we ons leiden door verkiezingsprogramma’s. Niet door uiterlijke schoonheden. Tenminste..dat maken we onszelf wijs. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk iets anders…

Wetenschappers tonen aan dat het uiterlijk van politici een sterke invloed heeft op de kiezer. Die invloed is wereldwijd overal even sterk. Mensen hebben zelfs ongeacht hun nationaliteit wereldwijd dezelfde ideeën over hoe een goede politicus eruit moet zien.

Mooi
Al langer wordt beweerd dat uiterlijke schoonheid in de politiek mooi meegenomen is. Het bleek echter lastig om dat goed te meten en ook wetenschappelijk te onderbouwen. Deze wetenschappers zijn daar echter wel in geslaagd.

Kiezen
Ze lieten kiezers in de Verenigde Staten en India foto’s zien van kandidaten die deelnamen aan verkiezingen in Brazilië en Mexico. De kiezers werd gevraagd welke van deze kandidaten volgens hen de beste politicus was. Zowel de Amerikaanse als Indiase proefpersonen kozen massaal voor dezelfde kandidaat. Dezelfde kandidaat die ook in Brazilië en Mexico als winnaar uit de bus was gekomen!

Geschokt
“We waren nogal geschokt dat mensen in de Verenigde Staten en India de uitkomsten van de verkiezingen in Mexico en Brazilië op basis van een foto van de kandidaten zo gemakkelijk konden voorspellen,” vertelt onderzoeker Gabriel Lenz. “Dit zijn tenslotte allemaal verschillende culturen met verschillende politieke tradities en verschillende geschiedenissen.”

Waarom?
Waarom de kiezers massaal voor de knappe lijsttrekkers gaan, is onduidelijk. Misschien omdat ze er op televisie zo goed uitzien? Of omdat ze verwachten dat de sociale vaardigheden van de knapperds beter zijn?

Lenz concludeert dat met name mensen die weinig achtergrondinformatie over de kandidaten hebben hun keuze op uiterlijk baseren. “Dit zijn mensen die niet veel van politiek weten, maar veel televisie kijken,” weet Lenz.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd