Twitter verraadt Amerikaanse emoties

Is Amerika gelukkig? Computerwetenschappers hebben die vraag voor eens en voor altijd beantwoord. Ze concluderen dat het westen gelukkiger is dan het oosten. Ook zijn de Amerikanen ‘happier’ om elf uur ‘s avonds dan om 12 uur ‘s middags. De wetenschappers baseren zich op…twitter!

De wetenschappers verzamelden de tweets die tussen september 2006 en augustus 2009 geplaatst werden en filterden deze op bepaalde woorden. Die woorden beoordeelden ze vervolgens weer met behulp van de Affective Norms for English Words (ANEW). Dit is een schaal waarbij woorden punten krijgen. Des te meer punten een woord heeft des te positiever het is. Even een voorbeeld: het woord cruel (wreed) scoort aanzienlijk lager dan free (vrij). Een woord als ‘dentist’ (tandarts) is neutraal.

Berekenen
Nadat alle woorden punten hadden gekregen, berekenden de wetenschappers de gemiddelde score van alle twitteraars en van staten in zijn geheel. Dat deden ze niet alleen voor een specifieke dag, maar ook per uur. Zo blijkt dat Amerika om elf uur ‘s avonds veel gelukkiger is dan rond de middag.

Afbeelding: Alan Mislove / Sune Lehmann / Yong-Yeol Ahn / Jukka-Pekka Onnela / J. Niels Rosenquist

Positief
Hoewel het resultaat heel interessant is, is de gebruikte methode twijfelachtig. Zo kunnen mensen twitteren: ‘I am happy’ (ik ben gelukkig) of ‘I am not happy’ (ik ben niet gelukkig) in beide gevallen

krijgen ze een hoge score omdat ze een positief woord gebruiken.

Het lijkt echter wel mogelijk om op deze manier trends te ontdekken. Zo blijken stemmingswisselingen die dagelijks onder invloed van tijd optreden zowel aan de oostkust als aan de westkust hetzelfde patroon te volgen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd