Kleuren van viervleugelige dino bekend

Eindelijk zijn we eruit hoe de veren van de Microraptor er uitzagen. De dino blijkt toch nog wel wat kleur te hebben gehad.

Dat schrijven de onderzoekers in het blad Science. De Microraptor is een bekende dinosaurus die ongeveer zo groot was als een duif. Het dier had vier vleugels en leefde ongeveer 120 miljoen jaar geleden.

De microraptor. Ook de (lange) decoratieve staartveren zijn op deze afbeelding goed te zien. Afbeelding: Utexas.edu.
Vergelijken
Door de fossiele resten van het verenkleed van de Microraptor te vergelijken met de veren van moderne vogels konden onderzoeker achterhalen hoe het er ongeveer uit moet hebben gezien. Het onderzoek is zeker geen overbodige luxe: de Microraptor wordt omringd door vragen. Zo bleef lang onduidelijk of de staartveren en de veren op de poten nu meer voor versiering of echt om te vliegen bedoeld waren.

Zwart
Uit het onderzoek blijkt dat de Microraptor zwart was. Maar het dier had ook wel wat kleur: zijn veren waren iriserend. Wanneer er licht opviel, waren allerlei kleuren te zien. Voor zover we nu weten is het fossiel van de Microraptor het oudste fossiel met deze regenboogkleurige veren.

Vogels met iriserende veren komen nog steeds voor. Duiven hebben bijvoorbeeld iriserende veren in hun hals. De kleuren zijn vandaag de dag vooral bedoeld om een partner aan te trekken. En het is aannemelijk dat ook de Microraptor zijn kleuren daarvoor gebruikte. “Ons bewijs dat Microraptor grotendeels iriserend was, suggereert dat veren al heel vroeg in de evolutie (van vogels, red.) al belangrijk waren om met te pronken,” vertelt onderzoeker Julia Clarke. Ook de staartveren van het dier lijken vooral bedoeld te zijn om partners te versieren.

Bronmateriaal

"Iridescent, Feathered Dinosaur Offers Fresh Evidence That Feathers Evolved to Attract Mates" - Utexas.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door de universiteit van Texas.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd