Kleine uitgestorven buidelleeuw vernoemd naar David Attenborough

Een piepkleine buidelleeuw is vernoemd naar David Attenborough. Het dier is minstens achttien miljoen jaar geleden uitgestorven en leefde in Australië.

David Attenborough is een bekende Britse bioloog. Hij maakte veel natuurdocumentaires voor de BBC.

Vergelijking tussen de Microleo en de Thylacoleo.
Vergelijking tussen de Microleo en de Thylacoleo.
De Microleo attenboroughi is familie van de Thylacoleo carnifex. De Thylacoleo was echter veel groter en stierf pas 100.000 jaar geleden uit. Dit dier had een ongelofelijke bijtkracht. Een 101 kilo wegende T. carnifex had evenveel bijtkracht als een 250 kilo wegende Afrikaanse leeuw. Waarschijnlijk jaagde het dier op reuzenkangaroes en Diprotodon-buideldieren.

De Microleo attenboroughi had net zulke vlijmscherpe tanden als de T. carnifex, maar was een minder grote bedreiging voor andere dieren. Een gemiddelde T. carnifex woog 130 kilo, terwijl de M. attenboroughi nog niet eens de kilo aantikte. Het gevonden fossiel van de Microleo attenboroughi wijst op lichaamsgewicht van slechts 600 gram. Het dier was mogelijk niet groter dan een huiskat.

“We verwachtten niet zo’n kleine buidelleeuw aan te treffen”, vertelt paleontoloog Dr Anna Gillespie van de universiteit van New South Wales. “Het dier zou prima in een handtas passen. Waarschijnlijk zou dit er ook nog eens schattig uitzien.”

De onderzoekers hebben uitgesloten dat het gevonden exemplaar een jonge of misvormde buidelleeuw is. “Het dier heeft een tijdje geleefd en jaagde zeer actief op dieren, dus het is absoluut een volwassen buidelleeuw”, concludeert Dr. Gillespie.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd