Kleding van de toekomst speelt met uw humeur

Wetenschappers hebben kleding ontworpen die middels geuren speelt met uw humeur, uw mate van alertheid en zelfs uw geheugen.

De kleding stoot geurtjes uit die ervoor kunnen zorgen dat herinneringen weer boven komen drijven. Ook geuren die mensen kalmeren, behoren tot de mogelijkheden. Net als geuren die alert maken.

Smart Second Skin
De kleding is ontworpen door medewerkers van de University of Arts in Londen en draagt de naam Smart Second Skin. De ontwerpers zien hun kleding in de toekomst al gebruikt worden om het humeur van mensen te verbeteren of om Alzheimer af te wenden.

WIST U DAT…

Trainen
“Effecten die het humeur verbeteren, hebben een invloed op het gedrag en op leerprocessen,” legt onderzoeker Jenny Tillotson uit. “Je kunt geuren gebruiken om de zenuwen te trainen en de hersenen te helpen om ‘s ochtends op tijd wakker te worden, om ‘s avonds gelijk te gaan slapen of om je alert te houden op werk.”

Alzheimer
Ook in de medische wereld kan de kleding het verschil gaan maken. Kleren met geuren kunnen het brein van de ouderen scherp houden. Geuren zijn heel geschikt om herinneringen op te roepen en kunnen Alzheimer zo mogelijk iets langer op afstand houden.

Buisjes
In de kleding zitten kleine buisjes waar de geuren uitkomen. De drager kan zelf instellen welke geuren hij wanneer wil ruiken. Maar de kleding kan ook zelf ingrijpen. Zo moet het mogelijk zijn om er sensoren in te verwerken die de hartslag en stress van de drager in de gaten houden. Als het de spuigaten uitloopt, kan de kleding middels geuren proberen daar iets aan te doen.

De kleding hangt voorlopig nog niet in de winkels: het is nog maar een idee. Maar wie weet lopen we over enkele jaren allemaal in kleding met een eigenaardig geurtje.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd