Kans dat de vrouw van Trump geen plagiaat pleegde: 1 op 87 miljard

Beter goed gejat dan slecht bedacht, zo moet Melania Trump gedacht hebben. Want de kans dat haar speech van gisteren geen plagiaat is, is 1 op 87 miljard.

Dat Donald Trump regelmatig de kranten haalt, is geen verrassing. Maar eerder deze week was het de beurt aan zijn vrouw: Melania Trump. Zij hield een toespraak die wel heel erg leek op een toespraak die First Lady Michelle Obama in 2008 hield. Plagiaat of toeval? Hoogstwaarschijnlijk het eerste, zo stelt Bob Rutledge, natuurkundige aan de McGill University.

Frasen
In de toespraak van Melania Trump zaten een aantal woorden en frasen die rechtstreeks uit de toespraak van Obama leken te komen. Niet zo gek, vond Paul Manafort, campagneleider van Trump. De Engelse taal kent maar een beperkt aantal woorden en dan kan het gebeuren dat twee belangrijke dames dezelfde woorden in hun toespraak hebben zitten. Oké, stelt Rutledge, laten we daarin meegaan en even vergeten dat Trump ook synoniemen had kunnen gebruiken en berekenen hoe groot de kans is dat Trump in precies dezelfde volgorde precies dezelfde frasen gebruikt als Obama in 2008.

Permutaties
Rutledge selecteerde veertien frasen uit de toespraak van Trump die ook in de toespraak van Obama zaten en die Trump gemakkelijk door een synoniem had kunnen vervangen. Bijvoorbeeld: “werk hard”, “doe wat je zegt” en “behandel mensen met respect”. “Dat zijn veertien verschillende frasen (…) Wat is de kans dat Melania Trump ze in exact dezelfde volgorde zou zeggen als Michelle Obama?” vraagt Rutledge zich af. “Dat hangt af van het aantal unieke volgorden dat mogelijk is – het aantal permutaties. Dat is een gemakkelijke berekening: kies één van de veertien frasen en schrijf deze op.” Dat kan op veertien verschillende plekken in de reeks van veertien frasen. “Voor de tweede frase kies je één van de overgebleven dertien plekken. Nu hebben we reeds 14×13=182 mogelijke permutaties en dat zijn nog maar twee frasen.” Zo ga je verder en uiteindelijk kom je uit op 87 miljard permutaties. Om dat even in het juiste perspectief te plaatsen: dat zijn ongeveer net zoveel permutaties als er sterren in de Melkweg zijn!

Het betekent dat er 87 miljard manieren zijn waarop je deze 14 frasen kan ordenen. En Trump koos ‘toevallig’ dezelfde manier als Obama. Een kans van 1 op 87 miljard! En dus zeer onwaarschijnlijk. “Droevig!’ vindt Rutledge.

Bronmateriaal

"Bob Rutledge"
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Marc Nozell (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd