Jupiter dit weekend in oppositie met de zon

Zaterdag komt Jupiter op als de zon ondergaat en gaat de planeet onder als de zon opkomt. Jupiter is dus de hele nacht te zien.

Men noemt deze wisselwerking tussen Jupiter en de zon ‘oppositie’. Het betekent dat de planeet precies tegenover de zon staat. Jupiter bevindt zich dan ook het dichtst bij de aarde en is dus heel goed te zien.

WIST U DAT?

Jupiter is nu ‘s avonds al aan de hemel te zien en lijkt op een heel heldere ster. In de nacht van zaterdag op zondag is deze dus een hele nacht te bewonderen. Dat kan gewoon met het blote oog. Een goede verrekijker is ook handig. Met een beetje geluk kunt u dan namelijk ook enkele grote manen rondom de planeet zien.

De komende maanden kunnen we nog van Jupiter genieten (tot april 2012). Na komende zaterdag komt Jupiter steeds vroeger op. Dat betekent dat u de planeet al heel vroeg in de avond heel hoog kunt zien staan. Heel bijzonder is het ook als de planeet in de buurt van de maan staat. Zo’n samenstand is onder meer te zien op woensdag 9 november, dinsdag 6 december en oudejaarsavond.

Bronmateriaal

"Jupiter in oppositie" - Dekoepel.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL / USGS.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd