Wie denkt dat een spin hem niet ziet, heeft het mis. Wetenschappers hebben ontdekt dat dit dier vrijwel niets ontgaat.
De spin blijkt opvallend gevoelig voor vibraties. Zeker wanneer spinnen honger hebben, merken ze zelfs de kleinste bewegingen en veranderingen in luchtstromen op. Er blijkt slechts één dier te zijn dat nog beter in staat is om trillingen waar te nemen en dat is de kakkerlak.
Geen web
De onderzoekers bestudeerden het lichaam van de spin Cupiennius salei. Deze spin bouwt geen web, maar wacht gewoon stilletjes tot een prooi voorbijkomt en vangt deze dan. De spin blijkt zijn lijf vrijwel helemaal in te zetten om trillingen op te merken. Het lijfje telt maar liefst meer dan 3000 sensoren. De meeste sensoren zitten in de poten.
Blad
“Onze spin ontvangt trillingen door de bladeren van planten,” legt onderzoeker Clemens Schaber uit. Zowel op de plant als in een web vallen spinnen de bron van die trillingen pas aan als de vibraties erop wijzen dat het om een prooi van de spin gaat. Als dat niet het geval is, reageert een spin niet. Zo zal een spin bijvoorbeeld nooit een mens aanvallen, tenzij de mens hem doet denken aan een prooi waar hij op jaagt.
Overigens hoeft een spin het niet alleen van trillingen te hebben. Het beest kan ook zien en ruiken wat er in zijn omgeving gebeurt.