Junkfood net zo verslavend als roken

Wetenschappers beweren dat junkfood net zo verslavend is als roken en het nemen van drugs. Uit het onderzoek komt naar voren dat hamburgers, chips en worstjes de hersenen programmeren, waardoor het lichaam snakt naar meer zout, suiker en vet.

Om dit te testen kregen ratten in een laboratorium een slecht dieet. Al snel waren de ratten verslaafd aan vet, suiker en zout. “Junkfood is voedsel met heel veel energie”, vertelt professor Paul J. Kennedy. “Het voedsel beloont gebruikers en zorgt voor veranderingen in de hersenen.” Door het eten van junkfood werden de ratten minder oplettend en bleven ze het voedsel eten om voldoening te krijgen.

In het onderzoek kregen ratten slecht eten voorgeschoteld. Waarna de ratten overschakelden op een ander gezond dieet, weigerden de dieren een paar weken te eten. Door het weigeren van eten stierven de beestjes bijna aan ondervoeding. Deze drastische omschakeling is ook te zien bij drugsverslaafden, die stoppen met het gebruiken van drugs.

Het is belangrijk om de effecten van junkfood in kaart te brengen. Steeds meer mensen leiden aan obesitas. In Groot-Brittannië is één op de vier mensen te zwaar. In Nederland en België liggen de cijfers iets lager, maar ook in deze landen zorgt overgewicht voor problemen, zoals hartziekten en diabetes.

Bronmateriaal

"Addicted to Food" - Ivanhoe

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd