Jonger lijken is een kwestie van de juiste vrienden kiezen

Hoe kunt u ervoor zorgen dat u er ook zonder plastische chirurgie goed uit blijft zien? Duitse wetenschappers zochten het uit en komen met een doodsimpele oplossing: omring uzelf met mensen die ouder zijn. Mensen schatten een dertigjarige veel jonger wanneer deze zich in de omgeving van ouderen ophoudt. Dat effect is nog sterker als die ouderen van hetzelfde geslacht zijn.

“Mensen zijn eigenlijk best goed in het raden van leeftijden,” vertelt onderzoeker Holger Wiese. Maar uit de studie van Wiese en zijn collega’s blijkt toch dat er nog wel wat te manipuleren valt.

WIST U DAT…

…verliefdheid u maar liefst twee goede vrienden kost?

De onderzoekers verzamelden een aantal proefpersonen en lieten ze foto’s van mensen zien. De proefpersonen moesten raden hoe oud de mensen waren. Dat ging prima. Tot de wetenschappers eerst allemaal foto’s van oudere mensen lieten zien en daarna een foto van iemand die op middelbare leeftijd was. Vrijwel alle proefpersonen schatten de laatstgenoemde een stuk jonger dan deze in werkelijkheid was. Het maakte daarbij niet uit hoe oud en van welk geslacht de proefpersonen zelf waren. Opvallend genoeg werd iemand op middelbare leeftijd nog jonger geschat wanneer de mensen die hem omringden ouder én van hetzelfde geslacht waren.

“We zijn in staat om de subjectieve perceptie van een gezicht te veranderen,” concludeert onderzoeker Stefan Schweinberger. Hoelang dat effect overeind blijft, is onduidelijk. “De leeftijd van iemand naast je is één van de belangrijkste kenmerken als het gaat om het beeld dat wij van diegene hebben.” Wetenschappers die zich bezighouden met interacties in sociale groepen kunnen de onderzoeksresultaten dan ook goed gebruiken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd