Joggen kan leven met zes jaar verlengen

Regelmatig een rondje joggen kan uw leven flink verlengen: 6,2 jaar voor mannen en 5,6 jaar voor vrouwen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat deze week tijdens de EuroPRevent2012 in Dublin werd gepresenteerd. De wetenschappers baseren hun conclusies op gegevens uit de zogenoemde Copenhagen City Heart Study: een onderzoek dat al sinds 1976 loopt en waarvoor 20.000 mannen en vrouwen tussen de 20 en 93 jaar worden gevolgd. De gegevens van het onderzoek worden gebruikt om meer te weten te komen over onder meer genetica, allergieën, dementie, hartfalen en epilepsie.

Onderzoek
De onderzoekers vergeleken de gegevens van 1116 mannelijke joggers met de gegevens van 762 vrouwelijke joggers. Ook werd gekeken naar de gegevens van mensen die niet jogden. De joggers moesten aangeven hoe vaak ze jogden en hoe snel ze gingen. De gegevens werden op verschillende momenten verzameld. Tussen 1976 en 1978, tussen 1981 en 1983, tussen 1991 en 1994 en tussen 2001 en 2003. In de periode dat de onderzoekers de proefpersonen volgden, stierven 10.158 mensen die nooit jogden. Van de joggers stierven 122 mensen. Uit een analyse blijkt dat mannen die joggen gemiddeld 6,2 jaar langer leven dan mannen die niet joggen. Joggende vrouwen winnen er gemiddeld 5,6 jaar mee.

Niet te veel en niet te hard
Hoeveel baat men heeft bij joggen bleek ook sterk afhankelijk van de mate waarin mensen het deden. Twee tot drie keer per week en dan in totaal 1 tot 2,5 uur bleek optimale resultaten op te leveren. Vooral wanneer mensen niet te hard liepen: langzaam of gemiddeld bleek het beste.

Dat joggen dit effect heeft, denken de onderzoekers wel te kunnen verklaren. Het verbetert bijvoorbeeld de opname van zuurstof, verlaagt de bloeddruk, verbetert het functioneren van het hart, doet het immuunsysteem goed, voorkomt overgewicht en kan ook psychisch heel goed werken, bijvoorbeeld omdat mensen tijdens het joggen meer contacten opdoen. “De resultaten van dit onderzoek stellen ons in staat om de vraag of joggen goed voor je gezondheid is, definitief te beantwoorden,” vertelt onderzoeker Peter Schnohr. “We kunnen met zekerheid zeggen dat regelmatig joggen de kans op een lang leven vergroot.”

Bronmateriaal

"Regular jogging shows dramatic increase in life expectancy" - Escardio.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ed Yourdon (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd