Jezus’ laatste avondmaal wordt steeds groter

De broden en de glazen wijn die tijdens het laatste avondmaal van Jezus en Zijn discipelen op tafel kwamen, zijn er het laatste millennium niet kleiner op geworden. Dat concluderen onderzoekers. Ze vergeleken kunstwerken met daarop een beeltenis van het laatste avondmaal uit de jaren 1000 tot 2000.

Vaak wordt beweerd dat ‘supersizing’ – de steeds grotere eetlust en maaltijden die daaruit voortvloeien – iets van de laatste jaren is en mede mogelijk wordt gemaakt door fastfoodketens zoals McDonalds. Maar schijn bedriegt. “Wat we de laatste tijd zien is gewoon een iets opmerkelijker deel van een veel langere trend,” concludeert onderzoeker Brian Wansink.

Hij vergeleek met behulp van computerscans afbeeldingen van het Heilig Avondmaal dat Jezus kort voor Zijn dood met Zijn discipelen vierde en ontdekte dat de geserveerde porties in de loop der tijd veranderde. Het hoofdgerecht werd gemiddeld zo’n 69 procent groter. De borden groeiden met 66 procent en het brood werd spontaan 23 procent groter.

“Omdat kunst het leven imiteert, denken wij dat deze veranderingen (de trend om meer te eten, red.) in schilderijen van het meest beroemde diner uit de geschiedenis gereflecteerd worden.” De laatste jaren is voedsel beter en gemakkelijker beschikbaar geraakt en waarschijnlijk heeft dat bijgedragen aan de grotere porties en flinke borden.

Niet alle wetenschappers zijn even overtuigd van het nut van dit onderzoek. “We hebben voorbeelden uit het echte leven die bewijzen dat de porties groter zijn geworden,” meent Martin Binks. “Het enige wat je moet doen is kijken naar wat er in fastfoodrestaurants verkocht wordt.” Volgens hem is het een beter idee om de meer moderne voedselreclames eens naast elkaar te leggen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd