Is de aarde onherkenbaar in 2050?

In 2050 is de aarde waarschijnlijk onherkenbaar, zo waarschuwen wetenschappers. Rond dat jaar wonen er waarschijnlijk negen miljard mensen op aarde. Dit zijn er erg veel. “De komende 40 jaar moeten we even veel voedsel produceren als de afgelopen 8000 jaar”, vertelt Jason Clay van het Wereld Natuur Fonds. Er is één oplossing: geboortebeperking.

De komende veertig jaar stijgt niet alleen het globale inwoneraantal. Ook het gemiddelde inkomen van mensen in ontwikkelingslanden gaat waarschijnlijk omhoog. Dit heeft grote gevolgen voor de voedselketen, want meer mensen kopen producten die ze anders niet zouden kopen, zoals vlees. Er is ongeveer 3,4 kilogram graan nodig om een halve kilo vlees te produceren. En er is 1,5 tot 2 kilo graan nodig om een halve kilo kaas of eieren te produceren.

“Meer mensen betekent meer geld, meer consumptie, maar ondertussen wonen we op dezelfde planeet”, legt Clay uit. Hij is van mening dat geboortebeperking een oplossing is. “De afgelopen twintig jaar is er weinig geïnvesteerd in geboortebeperking, maar ik merk nu dat er weer iets meer aandacht voor dit onderwerp is. Dit komt deels door omgevingsfactoren, zoals het broeikaseffect en de voedselprijzen.”

Overigens klinkt het probleem erger dan het is. Uit twee recente studies blijkt namelijk dat de mensheid alle (technologische) middelen heeft om ervoor te zorgen dat we het straks met z’n allen gaan redden. Hierbij moet elke regio op maat gemaakte oplossingen doorvoeren. Zo zullen wij Nederlanders en Belgen moeten bezuinigen op voedsel. Er wordt dagelijks namelijk ongelofelijk veel ongebruikt voedsel weggegooid. En wellicht kunt u een keer insecten op het menu zetten. Sprinkhanen, meelwormen en torren zijn namelijk bijzonder voedzaam!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd