Chinese Mars-sonde wordt in november gelanceerd

De eerste Chinese ruimtesonde naar Mars wordt in november gelanceerd met een Russische raket. Dit is twee jaar later dan gepland, zo melden Chinese kranten. De Yinghuo-1 gaat foto’s maken van het oppervlak van de rode planeet en probeert sporen van water te vinden. Wellicht beantwoordt de ruimtesonde die ene belangrijke vraag: waar is het water gebleven op Mars?

De microsatelliet weegt 110 kilogram en zou oorspronkelijk in oktober 2009 gelanceerd worden met de Russische Phobos Explorer. Deze lancering werd uitgesteld.

China is hard op weg om een solide ruimtevaartprogramma op te bouwen. Op dit moment draait de Chang’e 2-ruimtesonde om de maan. In 2013 wordt de opvolger – Chang’e 3 – gelanceerd. Dit ruimtevaartuig gaat proberen om te landen op de maan.

De Chinezen zijn niet de enigen met de ambitie om Mars te bezoeken. ESA sloot vorig jaar zes astronauten op om ze te laten voelen hoe het is om de reis naar Mars te maken. De astronauten zitten anderhalf jaar in een loods en hebben enkel contact met de vluchtleiding. En dat contact verloopt net zoals tijdens een echte Marsreis: met twintig minuten vertraging. Twee weken geleden kwamen de bemanningsleden aan op Mars.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd