Infecties tasten IQ aan

Infectieziekten eisen enorm veel energie op. Daardoor komt het brein flink wat voedingsstoffen tekort en dat resulteert in een lager IQ. Dat geldt met name in armere landen waar mensen geen medicijnen hebben en op eigen kracht tegen infecties moeten vechten. Dat concluderen onderzoekers.

Van de totale energie die het lichaam van een pasgeboren baby verbruikt, eist het brein 87 procent op. Die energie wordt gebruikt om het brein verder te ontwikkelen en gaande te houden. Het brein van een kind van vijf jaar oud heeft 44 procent van de energie nodig. Dat zijn flinke aantallen waar het lichaam in een normale situatie goed aan kan voldoen. Maar zodra een infectie bestreden moet worden, ontstaat er een tekort aan energie en dat gaat steevast ten koste van de hersenen.

De onderzoekers verzamelden de IQ-gegevens van mensen in 192 landen. Ook achterhaalden ze hoeveel en in welke mate infectieziekten in die landen voorkwamen. Al snel bleek er een verband te zijn: des te meer infectieziekten er in een land voorkomen, des te lager het IQ.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd