Houdt een nooddam de Hongaarse slib tegen?

Hongaren bouwen een nieuwe dam rondom het waterreservoir van de aluminiumfabriek van Ajka. Een ander reservoir brak een week geleden door, waardoor omliggende dorpen werden overspoeld door een miljoen kubieke meter slib. Hongaren zijn bang dat ook het waterreservoir op het punt van doorbereken staat. In dat geval zou de chemische ramp alleen maar erger worden.

De noordelijke wand van het waterreservoir staat op het punt om te breken. Daarom besloot de Hongaarse regering om een dam van 400 meter te bouwen om te vermijden dat het dorp Kolontar opnieuw honderdduizenden kubieke meter slib te verwerken krijgt. De 800 inwoners zijn zaterdag al geëvacueerd.

Hongarije denkt de nooddam op dinsdag klaar te hebben. “We werken momenteel met 4.000 mensen en 300 machines aan de dam. We doen ons best om nog een tragedie te voorkomen”, zegt Peter Szijjarto, de woordvoerder van minister-president Viktor Obran.

De dam is nu voor zeventig procent klaar. Wanneer het bouwwerk morgen afgerond is, dan kunnen de inwoners van Kolontar terug naar hun huizen.

Hongarije is vorige week getroffen door een milieuramp. Door het doorbreken van een dam overspoelde het giftige slib van een aluminiumfabriek verschillende dorpjes. Het is de grootste giframp ooit in Hongarije. Zeven mensen kwamen om het leven, tientallen mensen liggen in het ziekenhuis en duizenden mensen zijn direct getroffen door de ramp.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd