Gen achter de peer-vorm ontdekt

Vrouwen kunnen er tamelijk lang over debatteren: zijn ze een appel of een peer? Wetenschappers hebben nu de locatie van de genen verantwoordelijk voor vetophoping rondom het middel ontdekt. De vondst kan leiden tot betere en nieuwe medicijnen en diëten in de strijd tegen diabetes en overgewicht en aandoeningen die daaruit voortkomen.

De onderzoekers vonden dertien genen die mogelijk een rol spelen. Hun effect is het best zichtbaar in vrouwen.

Middel
Het is al langer bekend dat mannen en vrouwen die meer vet rondom hun middel dragen een grotere kans lopen op diabetes en hartziektes. Maar waarom vet het juist op deze plaatsen zo goed doet, is onduidelijk. Mogelijk kan deze studie daar meer over vertellen.

Complex
De onderzoekers bestudeerden de genetische code van meer dan 77.000 mensen. De dertien locaties zijn hoogstwaarschijnlijk nog maar een tipje van de sluier: het complete mechanisme achter de opslag van vet is ongetwijfeld gecompliceerder.

Toch zijn de onderzoekers blij met de voorlopige resultaten. De genen die betrokken zijn voor de regeling van cholesterol en insuline liggen namelijk in hetzelfde gebied als de ‘peer-genen’. Mogelijk leidt het in kaart brengen van de verantwoordelijke genen later tot een effectieve behandeling van onder meer diabetes en een te hoog cholesterol.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd